Thuis een laadpaal? Let op deze punten

Heb je een elektrische auto en wil je thuis een laadpaal plaatsen? In dit artikel geven we je enkele tips. Over het algemeen heeft een eigen laadpaal veel voordelen. Allereerst hoef je je geen zorgen te maken of er wel plek is, kun je de auto lekker laten staan als hij opgeladen is en is het ook qua kosten een voordelige optie.

Om veel plezier te ervaren aan je eigen laadpaal, is het goed om op enkele punten te letten. De vraag: ‘Waarop letten bij het kopen van een laadpaal voor thuis?’ wordt niet voor niets vaker gesteld. Als je dan voor een laadpaal gaat, kun je het beter in één keer goed doen. Lees dus snel verder voor de tips.

Laadcapaciteit en snelheid

Ten eerste is de laadcapaciteit een belangrijke eigenschap van de laadpaal. Elektrische auto’s hebben stuk voor stuk een andere actieradius en een ander laadvermogen. Op basis van de capaciteit en het vermogen kan de juiste laadsnelheid worden afgesteld. De vraag daarbij is ook, hoelang je wilt dat de auto er maximaal over doet om vol te raken.

Kijk daarvoor eens naar het beoogde verbruik en het aantal kilometers dat je gemiddeld met de auto rijdt. Hoelang heb je de tijd om de auto op te laden en hoe vol moet de auto dan zijn? Je wilt voorkomen dat je onderweg nog moet stoppen om de auto bij een openbaar laadpunt op te laden. Dan maak je niet optimaal gebruik meer van je eigen laadpaal.

De positie van de laadpaal

Thuis heb je voor de positionering van de laadpaal meerdere opties. Aangezien het mogelijk is om de laadpaal aan de muur te monteren en hem op een paal te plaatsen, kun je hem op veel plekken kwijt. Kijk daarom eens goed waar je de elektrische auto denkt te gaan parkeren en hoe je in de buurt van de parkeerplek een laadpaal kunt plaatsen. Dat kan de doorslag geven om voor een hangende of staande paal te gaan. Wil je de laadpaal op de openbare stoep plaatsen? Neem dan contact op met de gemeente.

Tussen de laadpaal en de plek waar de elektrische auto geparkeerd wordt, moet de laadkabel komen. Meestal zijn deze kabels lang genoeg om enkele meters te overbruggen. Toch is het slim om van te voren te kijken hoeveel meter de kabel moet zijn en hoeveel meter je hebt om te overbruggen. Zo weet je zeker dat je de juiste hebt.

Het type laadkabel

Over laadkabels gesproken, in het type laadkabel heb je ook wat keuze. Als je voor een laadpaal thuis gaat, is het goed om na te denken of je een vaste kabel wilt of een losse oplaadkabel. Een vaste kabel blijft aan de laadpaal bevestigd. Het voordeel daarvan is, dat je hem niet elke keer zelf in hoeft te pluggen. Een losse kabel kan ook opkrullen, wat het soms extra werk maakt om hem in te pluggen. Dan moet je de kabel eerst op de juiste manier uit de knoop halen.