Wat is voor u nu precies de beste motorverzekering?

Heeft u ervoor gekozen om een nieuwe motor aan te schaffen? Alvast proficiat! Eén van de eerste dingen waar u dan aan zult moeten denken is echter het afsluiten van een passende motorverzekering. Net zoals het geval is bij de autoverzekering geldt ook voor uw motor dat er een keuze kan worden gemaakt uit verschillende soorten verzekeringen. Zo kunt u kiezen voor een basis WA-verzekering, maar is het eveneens een mogelijkheid om te kiezen voor een meer uitgebreide motorverzekering. Stelt u zich de vraag wat nu precies voor uw situatie de meest optimale motorverzekering is? Dan proberen we daar graag een antwoord op te geven door middel van de informatie welke is terug te vinden hier op deze pagina.

Is een motorverzekering afsluiten verplicht?

In eerste instantie beantwoorden we graag een veelgestelde vraag. Heel veel mensen stellen zich bijvoorbeeld de vraag of het afsluiten van een motorverzekering nu al dan niet verplicht is. Dat is het zeker. Net zoals het geval is bij een auto geldt dat u bij het inschrijven van uw motor verplicht bent om deze te laten verzekeren. Dit gebeurt in de praktijk door middel van een zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier een aansprakelijkheidsverzekering welke dus uitsluitend de schade dekt ten opzichte van derden. Heeft u een ongeval gehad en heeft ook uw scooter tijdens dit ongeval schade opgelopen? In dat geval zult u zelf moeten instaan voor het betalen van de kosten voor wat het herstellen van de schade aan uw eigen scooter betreft.

Ondanks het feit dat het aldus in de basis eigenlijk uitsluitend verplicht is om uw motor WA te laten verzekeren kan het toch aan te raden zijn om te kiezen voor een meer uitgebreide motorverzekering. Gaat hier ook uw voorkeur naar uit? In dat geval kunt u een keuze maken uit de twee onderstaande soorten verzekeringen voor uw motor:

  1. Een WA-, diefstal- & brandverzekering;
  2. Een all risk motorverzekering;

Let wel, de WA-verzekering is veruit de voordeligste verzekering welke u voor uw motor kunt afsluiten. Van zodra u kiest voor aanvullende dekkingen zult u er dan ook rekening mee moeten houden dat u hiervoor een (niet onaanzienlijke) extra premie zult moeten betalen.

Het afsluiten van de WA-motorverzekering

Zoals bovenstaande informatie reeds duidelijk heeft gemaakt geldt er in Nederland uitsluitend een wettelijke verplichting voor wat het afsluiten van een WA-verzekering betreft voor uw motor. Op het ogenblik dat u ervoor kiest om dit type van motorverzekering af te sluiten bent u niet alleen wettelijk in orde, daarnaast hoeft u ook slechts rekening te houden met een beperkt prijskaartje. In tegenstelling tot wat veel mensen wel eens durven te denken is het niet zo dat de premie van de WA-motorverzekering wettelijk is vastgesteld. Durf dus gerust een vergelijking uit te voeren tussen de verschillende verzekeraars die ervoor hebben gekozen om de WA-verzekering voor een motor aan te bieden.

De WA-, diefstal- & brandverzekering voor uw motor

De tweede keuze waarover u beschikt om uw motor te laten verzekeren is de WA-, diefstal- en brandverzekering. Deze omvat zoals de naam reeds laat vermoeden in eerste instantie alvast de standaard (en dus wettelijk verplichte) WA-verzekering. Echter wordt deze aangevuld met nog extra dekkingen. Deze extra dekkingen hebben betrekking tot het verzekeren van potentiële schade die wordt veroorzaakt door diefstal en door brand. De enige dekking welke bij dit type van motorverzekering dan nog ontbreekt is uiteraard de eigen schade.

De all risk motorverzekering

De meest uitgebreide motorverzekering die op de markt is terug te vinden is uiteraard de all risk motorverzekering. Op het ogenblik dat u ervoor kiest om deze verzekering af te sluiten moet u wel rekening houden met een stevige verzekeringspremie. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat u door middel van deze motorverzekering uitstekend bent ingedekt. Dit niet alleen ten opzichte van derden of bij diefstal en brand, maar ook op het ogenblik dat u zelf schade aan uw motor heeft aangericht. Het afsluiten van de all risk motorverzekering zal in de praktijk evenwel lang niet voor iedereen even interessant zijn. Dit uiteraard niet in het minst omwille van de stevige kostprijs die eraan verbonden is. Wanneer is de all risk motorverzekering dan precies wel een interessante keuze te nemen? Op het ogenblik dat u:

  1. Ervoor heeft gekozen om een nieuwe, dure motor aan te schaffen;
  2. Wanneer u veelvuldig gebruik maakt van uw motor;
  3. Indien u de motor gaat leasen of er een krediet voor werd afgesloten;

Wanneer u betrokken raakt in een ongeval met verwijtbare schuld zult u niet willen dat uw nieuwe motor meteen stuk is en ook blijft. Het laten herstellen van schade aan een motor kan in de praktijk echter gepaard gaan met een stevig prijskaartje. Op het ogenblik dat u all risk bent verzekerd zal de verzekeraar u (mits uitzondering van de vrijstelling) vergoeden. Daardoor hoeft u niet langer zelf een grote impact op uw financiële situatie te vrezen.

Bovenstaande is natuurlijk geweldig, maar een stuk minder interessant wanneer u eerder sporadisch met uw motor rijdt. In dat geval is de kans op schade namelijk een flink stuk kleiner waardoor u zich de vraag moet stellen of het de kostprijs van de all risk motorverzekering wel echt waard is of niet. Dit geldt eveneens voor mensen die ervoor hebben gekozen om een zeer voordelige motor of bijvoorbeeld een tweedehands exemplaar te kopen. Ook in dat geval ligt de kostprijs van de all risk motorverzekering wellicht te hoog.

Wat is voor u nu echt de beste motorverzekering?

Bovenstaande informatie heeft ons gebracht bij de hamvraag van deze pagina, namelijk wat is er nu precies voor u de best mogelijke motorverzekering op de markt? In principe is dit een vraag welke u voornamelijk zelf moet zien te beantwoorden. In ieder geval moet u er echter wel voor zorgen dat u altijd een kosten-batenanalyse maakt. Zoals reeds aangegeven is het afsluiten van een all risk motorverzekering voor een voordelige motor of voor een motor waar nauwelijks mee wordt gereden compleet overbodig. Dit gezegd zijnde is het zo dat veel mensen het risico van uitsluitend de standaard WA-verzekering liever niet willen lopen. Hoe dan ook, denk goed na voordat u een bepaalde motorverzekering af gaat sluiten en zorg er op die manier voor dat u nooit voor vervelende situaties zult komen te staan!

Voor de beste motorverzekering kijkt u natuurlijk op Diks.nl.