Wat moet je doen voordat je een tweedehands auto koopt?

Je hebt het besloten. Het is tijd voor een nieuwe bolide. Wat voor bolide dit wordt, is helemaal aan jou. Groot, klein, duur, goedkoop, snel, niet zo snel; het maakt helemaal niets uit. Wat wel uitmaakt, is dat je hem tweedehands koopt. Daar gaat deze blog immers over. Dit is een verstandige keuze. Waarom? Nou, een tweedehands auto is vele malen goedkoper dan een nieuwe auto. Je kunt er desnoods eentje kopen die een paar maanden oud is en net 2.000 kilometer op de teller heeft. Dit scheelt je toch weer een paar duizend euro in aanschaf, de kop is eraf! Maar goed, je bent hier voor één ding (eigenlijk meerdere, maar dat terzijde). En dat zijn tips over het aankopen van een tweedehands auto. No problemo, komt voor de bakker! 

Kentekencheck

Het eerste wat je doet is een kentekencheck OVI. Met deze kentekencheck krijg je genoeg informatie over de auto die je op het oog staat. De naam OVI is dan niet zo gek, het staat voor Online Voertuig Informatie. Even bij de RDW kenteken opzoeken en jij krijgt alles te weten wat je wil weten. Zo krijg je motor en milieu informatie, de bandenmaten en maandelijkse kosten te zien. Dit is altijd goed om te weten, dan weet je precies waar je aan toe bent. Je trekt zo gemakkelijk de wegenbelasting na of je komt andere, super relevante informatie te weten. Hoe dan ook; als je een tweedehands auto hebt check je even bij de RDW en doe je de kentekencheck OVI.

Proefrit

Oké, je hebt de OVI kentekencheck gedaan en je bent achter niets raars gekomen. Dat is fijn, want nu kun je door naar de volgende stap. Je gaat nu een proefrit maken. Tijdens die proefrit kom je achter veel, heel veel. Zo weet je meteen of hij lekker rijdt, of er iets mis is en nog veel meer. Vraag ook expliciet naar mankementen aan degene bij wie je hem koopt. Je krijgt vaak een idee of diegene eerlijk is of niet. Daarnaast kun je ook even kijken of de auto is warm gereden voordat je aan bent gekomen, dit is vaak een slecht teken. Dat betekent dat er iets mis is. Vaak in de vorm van dat de auto slecht start of dat de auto een ander mankement heeft. Vraag dit dan ook even na of zie simpelweg af van de verkoop.