Zorg dat je auto zomer klaar is met een goedwerkende airco!

De zomer komt er weer aan, wat betekent dat de dagen niet alleen langer maar ook warmer worden. Ook is dit het seizoen van vakanties, en dus urenlang in de auto zitten op weg naar bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje. Als je dan al met te weinig plek in de auto zit, en vaak nog eens uren in de file kan staan, is het natuurlijk belangrijk dat de airco goed werkt. Check dit daarom van tevoren goed. In deze blog leggen we meer uit over het herkennen en vervangen van een defecte airco.

De airco compressor

De airco compressor, ook wel een aircopomp genoemd, is het belangrijkste onderdeel wat zorgt voor de werking van het aircosysteem in de auto. Het is namelijk de pomp die koudemiddel rondpompt om zo de auto af te koelen. Om te zorgen dat de airco goed blijft werken is het daarom belangrijk om de compressor goed te onderhouden. De onderdelen van de compressor moeten bijvoorbeeld regelmatig gesmeerd worden met een speciale olie.

Het herkennen van een defecte airco compressor

De makkelijkste manier om een defecte airco compressor te herkennen is simpelweg door het niet goed werken van de airco in de auto. Bijvoorbeeld wanneer er warme lucht uitkomt in plaats van koude lucht. In sommige gevallen kan dit probleem opgelost worden door meer koudemiddel toe te voegen. Mocht dit niet werken dan is het probleem waarschijnlijk ontstaan door een kapotte airco pomp en moet deze vervangen worden. Een andere manier om een kapotte airco compressor te herkennen is wanneer deze gekke geluiden maakt wanneer de airco wordt aangezet. De oorzaak van deze geluiden is meestal een klein defect onderdeel in de compressor. Dit kan voorkomen worden door, zoals hierboven genoemd, met regelmaat te smeren. Als laatste kan het zijn dat er vloeistof uit de airco lekt. Dit kan komen doordat de pakkingen, rubbers of aansluitingen versleten zijn of niet goed meer afdichten. Ook bij dit probleem zal het aircosysteem gerepareerd moeten worden.

Het repareren van de aircocompressor

Het is vaak best duur om de airco compressor te vervangen. Dit komt doordat bij schade niet maar één onderdeel, maar vaak de compressor in zijn geheel vervangen moet worden. Hier zijn dus veel arbeidsuren voor nodig, wat al snel in kosten oploopt. De kosten kunnen echter iets verminderd worden door de airco compressor zelf te kopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de goedkope airco compressors van Bogijn