De voordelen van een motorscooter t.o.v. een auto

motorscooter verzekering

In het Nederlandse straatbeeld wordt de zogeheten motorscooter steeds vaker waargenomen. Regelmatig krijgen wij dan ook de vraag: waarom zou ik er goed aan doen om een motorscooter aan te schaffen? Zeker wanneer je de motorscooter beschouwt als alternatief voor de auto is dit een goede vraag. Op deze vraag gaan we in deze blog daarom in. Maar allereerst: wat is een motorscooter nu eigenlijk?

De definitie van een motorscooter

Een motorscooter is, zoals de naam reeds doet vermoeden, een tussenvorm van een scooter en een motor. Qua vormgeving heeft hij veruit het meest weg van een scooter, maar in prestaties kan hij de motor benaderen. We spreken van een motorscooter wanneer een scooter een cilinderinhoud heeft van meer dan 50 cc (of, in het geval van een elektrische scooter een vermogen van 4 kW of meer).

Voor het rijden op een motorscooter heb je een scooterrijbewijs A, A1 of A2 nodig. Welk rijbewijs is afhankelijk van het vermogen. Een maximale constructiesnelheid is op een motorscooter niet van toepassing. Zij zijn er motorscooters met een cilinderinhoud van bijvoorbeeld 125 cc die net de 90 kilometer per uur aantikken, terwijl andere met 300 cc makkelijk 150 km per uur halen. Je mag met een motorscooter dan ook de snelweg op.

De voordelen

Goed, we weten nu dus wat een motorscooter precies is. Laten we verdergaan met het antwoord op de voornaamste vraag in dit artikel: waarom zou je kiezen voor een motorscooter in plaats van een motor?

Goedkoper in de verzekering

Doordat motorscooters relatief klein en licht zijn, zijn ze in de verzekering een stuk goedkoper dan een auto. Meer dan een tientje in de maand zul je voor een motorscooter verzekering niet snel kwijt zijn. Ook de motorrijtuigenbelasting (“wegenbelasting”) is aanzienlijk lager.

Je hoeft niet te schakelen

Voor wie van gemak houdt is een motorscooter een uitkomst. Deze worden, net als scooters, namelijk altijd automatisch geschakeld. Geen gedoe dus met een koppeling en versnellingen, maar alleen de gashendel en de rem waarmee je rekening hoeft te houden. Natuurlijk zijn er ook automatisch geschakelde auto’s, maar de aankoopprijs daarvan ligt in de regel een stuk hoger.

Nooit meer files

Verder heb je met een motorscooter natuurlijk de kenmerkende voordelen die je ook op een ‘echte’ motor geniet. Zo heb je het recht om tussen files door te laveren, wat de motorscooter ook een populair woon-werkvervoersmiddel maakt. Het kan je op een dag behoorlijk wat reistijd schelen!

Nooit meer parkeerproblematiek

En tot slot is het ook afgelopen met het zoeken naar een parkeerplaats in de stad, waar je je vervolgens blauw aan betaalt. Met een motorscooter ben je niet verplicht de parkeervakken te gebruiken, maar parkeer je gewoon waar bijvoorbeeld ook fietsen mogen staan. Dit scheelt een hoop tijd, frustratie en bovendien een hoop geld!